Tłocznia MAURER
SKORZYSTAJ Z OFERTY TŁOCZNI MAURER
I OTRZYMAJ NAKLEJKĘ
dot. konkursu Małopolski Łowca Atrakcji
EDYCJA 2014
... KILKA SŁÓW O TŁOCZNI
Pomysł stworzenia własnej ekologicznej tłoczni owoców pojawił się już wtedy, gdy właściciel PPUH Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer był w szkole średniej. Później, na studiach rozwijał swoją wiedzę dotyczącą produkcji owoców. Wyjazd do Niemiec i Szwajcarii, obserwacja tamtejszych rodzinnych tłoczni zdecydowała o wcieleniu pomysłu w życie. W 2002 roku, w miejscowości Zarzecze, na południu Polski, odnowiono tradycję tłoczenia owoców na ręcznej prasie, od pokoleń stosowaną w rodzinie Maurerów. Z czasem udoskonalono proces tłoczenia na zimno oraz pasteryzacji, poszerzono gamę smaków. W roku 2003 założono firmę PPUH Tłocznia Maurer, a „Sok Maurera” stał się małopolskim rarytasem oraz wizytówką regionu. Obecnie w Tłoczni Maurer powstają moszcze w kilkunastu smakach, które są następnie pasteryzowane tradycyjną metodą. Wszystkie soki, dzięki niezmiennej recepturze posiadają wysokie walory zdrowotne, zawierają wiele witamin, mikroelementów. Swój oryginalny aromat i smak zawdzięczają owocom dojrzewającym na górskich, łąckich stokach, cieszących się powszechnym uznaniem (uprawiane od XII wieku łąckie jabłka w roku 2005 zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych).
„Sok Maurera” należy do produktów określanych mianem żywności ekologicznej. Posiada certyfikat ekologiczny Cobico (nr PL-03-000632). Jest opakowany w jednolite opakowania, które przyciągają odbiorców poszukujących zdrowej i smacznej żywności.
Nasz produkt idealnie charakteryzują cztery jego cechy:
zdrowie – jest to sok wytłaczany, a więc wszystkie cenne składniki zawarte w owocach trafiają bezpośrednio do kartonów;
natura – do soku nie dodajemy cukru, wody, żadnych konserwantów, a utrwalany jest za pomocą pasteryzacji;
tradycja – jest tłoczony na zimno przy pomocy tradycyjnej prasy;
smak – owoce pochodzą głównie z regionu Łącka, z gospodarstw objętych systemem IPO jak również ekologicznych.
Dobrą jakość oraz wysokie walory smakowe naszych soków potwierdzają liczne nagrody i wyróżnienia. Między innymi:
• Perła 2004 w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo
• Specjał Regionalny na XX Targach Zdrowego Życia i Żywności, Ecolife 2004
• I miejsce w konkursie Małopolski Smak 2005
• III miejsce w VI edycji ogólnopolskiego konkursu Sposób na Sukces 2006
• I miejsce w półfinale Plebiscytu Małopolski Smak, Nowy Sącz 2008